Viinit kalaruokien kanssa

Kala on hyvin miedon makuinen, jolloin tyypillinen kalaruoka myös maustetaan hyvin miedosti, voimakas maustaminen vain peittää kalan maun ja vie ilon erinomaisesta raaka-aineesta.

Miedot maut tekevät täydellisen ruokaviinin valinnasta samanaikaisesti sekä helppoa, että erittäin haastavaa. Helpotusta tuo, että usein laadukkaat ja voimakkaanmakuiset viinit voivat hyvin helposti nousta ruoassa pääosaan, itse maukkaan kalan kustannuksella. Halpa kyykkyviini voikin olla kalalle jopa parempi kumppani kuin vuosikymmeniä kellarissa makuaan jalostanut täydellisyys.

Toisaalta täydellisen viinikumppanin haku on hankalaa, koska valintaan vaikuttaa oleellisesti kalan valmistustapa ja lisukkeet. Toisin kuin esimerkiksi lihalle, ei kalaviiniä voi valita vain kalalajin mukaisesti. Esimerkiksi jos miekkakala valmistetaan espanjalaiseen tyyliin keittämällä tomaattikastikkeessa, on täydellinen viini Riojan täyteläinen punaviini, sama kala grillattuna etsii seurakseen valkoista pinot gris -viiniä.

Koska täydellistä viiniä, joka korostaa juuri kyseisen kalaruoan makua, on vaikea löytää, onkin aina kalaravintolassa viiniasiantuntijankin ehdottomasti kysyttävä suosituksia. Täydellinen kalan ja viinin yhdistelmä on niin herkullinen yhdistelmä, ettei sen mahdollisuutta kannata koskaan hukata vain tökköisemällä jotain tuttua juomalistalta.

Yleissuositus viiniksi

Luonnollisesti on tuskin olemassa montaa kala- (tai mitään muutakaan) ruokaa, johon ei Dom Perignon sovellu, shampanja, tai taloudellisempi Cava, onkin erinomainen valinta, varsinkin jos annoksessa on lisukkeena mätiä tai äyriäisiä.

Parhaana yleisviininä kalaruoille voi kuitenkin suositella kuivaa, tai puolikuivaa valkoista Riestling -viiniä. Vaikka kuiva Riesting onkin varma yleissuositus, ei se ole missään nimessä mauton ja luonteeton viini, joka valitaan vain ettei siitä kukaan keksi mitään huonoa, vaan monelle kalaruoalle sopivin kumppani, eikä se koskaan ole kalalle väärä valinta. Kohtuuhintainen suositus kokeiltavaksi.

Valkoistako vai sittenkin punaista?

Hyvin usein mielletään ”kalan kanssa valkoista, lihan kanssa punaista”. Ajatus on hyvin pitkälti Ranskasta, jossa viinin valinta lähentelee jo taidemuotoa, monessa muussa maassa suhtautuminen viiniin on paljon vapaampaa, esimerkiksi maailman suurimmassa viinin tuottajamaassa Italiassa, on tapana aivan sujuvasti juoda kaikkea kaiken kanssa. Ei olekaan mikään etikettirike valita kalalle oman mieltymyksen mukaan punaista tai rose-viiniä. Yleensä hyvä ratkaisu on varsinkin grillatun kalan kanssa kokeilla vähän voimakkaampaa rose-viiniä, eli valitsemalla jonkin espanjalaisen roseviinin, tuskin tulee pettymään. Punaviineistä yleisimmin kalalle soveltuvat kevyemmät viinit; täyteläinen ja tanniininen viini vaatii yksinkertaisesti seuraansa tuhtia pihviä. Hyvä ja toimiva kokeilu kalapöytään on pinot noir -rypäleestä valmistettu ”uuden maailman” viini, esimerkiksi Chilestä tai Australiasta. Viinin valintaa ei kuitenkaan ole tarvetta ottaa turhan vakavasti, loppujen lopuksi hyvän kalaruoan ja hyvän viinin yhdistelmä voi tuskin epäonnistua, vaikka maut eivät aivan täysin kohtaisikaan.

Varsinkin kotioloissa, joissa punaviiniä on helppo viilentää, on kokeilemisen arvoista laittaa punaviini hetkeksi viilentymään ennen tarjoilua. Muutaman asteen normaali kylmempi punaviini (n. 12 – 14 C), sopii usein kalaruoille paremmin, kun huoneenlämpöinen.

Muut viinit

Kuohuva, eli shampanja ja Cava, on aina erinomainen valinta varsinkin, jos kalan lisäksi annoksesta löytyy mätiä, äyriäisiä, simpukoita tai ostereita. Kuohuvat ovat oman juhlallisuutensa vuoksi muutenkin aina hyvä ratkaisu varsinkin merellisten alkupalojen yhteydessä, toki monesti samaan tarkoitukseen voi suositella pientä terävää ryyppyäkin kyytipojaksi.

Erityisesti välimerellisissä tapas-pöydissä on usein alkupaloina mausteisia sardiini tai sardelli-naposteltavia, näiden kanssa voi varauksetta suositella pientä port-viinin tilkkaa.

Kaiken kalan kanssako?

Käytännössä kaikkiin kalaruokiin soveltuu viini erinomaisesti, ainoastaan graavilohi, varsinkin sitruunalla maustettuna on kalaruoka, jonka kanssa viini ei tahdo toimia. Tälle ruoalle onkin hivenen kerettiläisesti pakko suositella vaaleaa vehnäolutta.

Kaiken kalan kanssako?
Kaiken kalan kanssako?

Muutenkin varsinkin vaaleat tai punaiset, maultaan hivenen kitkerät, oluet ovat monen kalaruoan kanssa aivan erinomainen vaihtoehto, joita kannattaa kokeneemmankin ”viininenän” ajoittain testata kalan seuralaisena.