Suosituimmat kalaruuat

Terveyssuositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Kala sisältää runsaasti n-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia, jotka ovat tuiki tärkeitä ihmisen terveydelle.

Kalan sisältämät rasvahapot voivat muunmuassa vähentää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Erityisen tärkeää olisi huolehtia lasten rasvahappojen saannista, sillä niillä on tekemistä mm. aivojen kehittymisen kanssa. Pehmeä rasva on hellä sydämelle ja aivoille. Näiden lisäksi kalaa syömällä saat myös B12-vitamiinia, seleeniä ja tarpeellisia kivennäisaineita. Kala on myös kevyttä syötävää ja sisältää viidesosan proteiinia, joten se sopii monenlaiseen ruokavalioon. Kalan syönti siis ehdottomasti kannattaa jo sen ominaisuuksien ja terveysvaikutusten vuoksi. Suomalaiset ovat ahkeria kalan kuluttajia. Ihmiset ostavat sekä valmiiksi kalastettua että käyvät itse kalassa. Noin puolet kaikista suomalaisten syömistä kaloista on luonnonkalaa. Mutta mitä kalasta sitten valmistetaan? Sitä voi syödä todella monessa eri muodossa. Käydäänpä läpi kaikki ne suosituimmat kalaruuat, joita suomalaisissa kotitalouksissa syödään.

Perinteiset suomalaiset kalaruokalajit

Perinteisin kalaruoka lienee kalakeitto. Tämä on kaikille tuttu ruoka jo lapsuudesta: sitä on tarjottu suomalaisille koululaisille jo iät ajat. Vanhanajan keittoon kuului perinteisesti peruna, porkkana, sipuli ja kala. Yksinkertaisuus siis oli valttia, kun taas nykypäivän keittoon voidaan lisätä oman maun mukaan vaikka mitä. Koskenlaskijan keittoon lisätään nimensä mukaisesti Koskenlaskija-juustoa. Tätä versiota on tarjolla useissa kouluissa ympäri Suomen. Eri variaatioita siis löytyy. Voit tehdä keiton esimerkiksi loheen tai seitiin. Lisää päälle tilliä ja nauti ruisleivän kera! Uunikala on ehkä helpoimmasta päästä. Lohifilee maustetaan ja asetetaan nahka ylöspäin vuokaan ja eikun uuniin. Kala on valmista, kun nahka irtoaa helposti. Ruoka ei siis epäonnistu kovinkaan helposti ja tässä onnistuu aloittelijakin. Uunikalan kanssa maistuu hyvin esimerkiksi perinteinen valkokastike ja perunat tai vaikkapa pinaattikastike. Kokeile myös puristaa hieman sitruunamehua valmiin uunikalan päälle.

Perinteiset suomalaiset kalaruokalajit
Perinteiset suomalaiset kalaruokalajit

Suomalaisissa kodeissa kalaa nautitaan myöskin pihvien tai pullien muodossa. Mikäs sen parempaa kuin juuri kalastetut ahvenet pyöriteltynä maukkaiksi pihveiksi, jotka on paistettu aidossa voissa? Pihvien kanssa maistuu raikas salaatti ja moni myös uskollisesti vaatii kalaruokansa kanssa puolukkahilloa. Hyvä puoli pihveissä on se, että voit ujuttaa taikinaan mitä haluat: sipulia, valkosipulia, kasviksia, mitä vain mielesi tekee. Perinteisin taikina valmistuu kuitenkin kalasta, munasta, suolasta ja pippurista.Yksi perinteisimmistä suomalaisista kalaruuista ovat tottakai silakkapihvit. Silakoita saa lähes joka kaupasta ja niitä löytyy varmasti jokaiselta kalatiskiltä. Itse pihvien valmistaminen käy helposti. Silakat pyöritellään mauste-korppujauhoseoksessa ja paistetaan aidossa voissa. Tämän paremmaksi kalaruoka ei enää käy. Kun silakkapihvien seuraksi asetellaan lautaselle iso kauhallinen perunamuusia, on täydellinen ateria valmis!

Savulohea ei sovi unohtaa. Se onkin monelle mitä suurinta herkkua. Valmista sen kylkeen herkullinen tartar-kastike, niin annos sopii tarjottavaksi vaikkapa juhannuksen juhlapöydässä. Savustaminen vie toki useita tunteja, mutta odotus on sen arvoista, sillä höyryävä lohi miltei sulaa suussa. Savukalan kanssa kelpaa kutsua ystävä jos toinenkin seuraksi ruokapöytään.Kalaa syödään Suomessa monin eri tavoin ja sitä voidaan valmistaa vaikka kuinka monella eri tavalla. Katso reseptivinkit esimerkiksi täältä. Miksi moni kuitenkin syö sitä aivan liian vähän suosituksiin nähden? Hinta voi olla monelle ratkaiseva tekijä. Esimerkiksi joulun graaviloheen uppoaa helposti monta kymmentä euroa. Pienet lohifileet ovat myös yleensä kalliita. Fileiden suhteen kannattaa seurata tarjouksia. Usein myös kalatiskit tarjoavat erilaisia kaloja tarjoushintaan. Onneksi kalaa on kuitenkin mahdollista saada esimerkiksi leivitettyjen kalafileiden tai vaikkapa kalapuikkojen muodossa, mikäli talous ei anna myöden kalliisiin fileisiin.