Suomalaiset kalareseptit

Suomalaiseen perinneruokaan kuuluu erilaiset kalaruuat. On ylpeyden aihe tuoda kalastusreissulta saalista ja valmistaa siitä ateria. Kalaa savustetaan, paistetaan ja grillataan.

Käytetyimpiä kaloja ovat lohi, siika, seiti, ahven, ja kuha. Paistettuja muikkuja saa ostettua toreilta ja yksi kesäloman mökkeilyn kohokohtia on kalastetun kalan grillaus mökillä tai järven rannalla. Kalaa löytää tietysti myös valmiiksi pyydettynä. Kalaa valitessa tulee tuoreen kalan tuntua käsin kokeiltaessa kiinteältä. Kalan tulisi olla kiiltävä ja sen värit kirkkaita. Valitsit sitten kaupasta ostetun tai itse kalastetun raaka-aineen, kannattaa aina kiinnittää huomiota kalan tuoreuteen. Kalatiskit yleensä ilmoittavat jo seinällään kalojen pyyntipäiväyksen.

Mutta millaista kalaruokaa syödään arkena? Kalapuikkojen ja nopeasti valmistuvien leivitettyjen kalafileiden lisäksi kalaa syödään monessa eri muodossa. Kala ei valmistustavasta riippuen vaadi pitkää valmistusaikaa, joten se sopii hyvin kiireiseenkiin arkeen. Lisäksi siitä saa runsaasti proteiinia ja tärkeitä rasvahappoja. Kala on myös erinomainen D-vitamiinin lähde. Kokeile suosittelemiamme kalareseptejä tai tuunaa niistä mieleisesi. Tässä pikaohjeet muutamaan suomalaiseen kalaruokaan.

Kokeilemisen arvoisia reseptejä

Graavilohi kuuluu monen joulupöytään. Se on hieno herkku, jota tarjotaan lähinnä juhlissa. Se ei siitä huolimatta ole vaikea valmistettava. Siinä kala kypsyy suolan vaikutuksesta ja kalan rakenne pysyy suunnilleen samana kuin raakanakin. Graavikalaan sopii esimerkiksi norjalainen merilohi. Valmistus tapahtuu hieromalla ensin kalaan suolaa ja sokeria. Sokeri pitää kalan rakenteen pehmeänä. Tässä vaiheessa kalan päälle voi lisätä oman maun mukaan joko tilliä tai ruohosipulia. Tämän suhteen monella on usein oma mielipiteensä, kumpi tapa on oikea. Mausteiden jälkeen kala kääritään tiukasti kelmuun ja folioon ja laitetaan jääkaappiin graavautumaan 1-2 vuorokaudeksi. Kypsä kala leikataan terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Graavikalaa syödään joko sellaisenaan tai sitä voi lisätä esimerkiksi leivän päälle tai käyttää vaikka voileipäkakuissa.

Kokeilemisen arvoisia reseptejä
Kokeilemisen arvoisia reseptejä

Kalapihvit ovat uskomattoman herkullisia. Ne valmistuvat esimerkiksi ahvenesta tai jopa ruotoisesta hauesta. Kala hienonnetaan esimerkiksi sauvasekoittimella ja sekaan lisätään suola ja halutut mausteet. Kananmuna lisätään pitämään pihvit kasassa. Joukkoon voi tässä vaiheessa lisätä kermaa, pinaattia, sipulia tai muita makua tuovia ainesosia oman maun mukaan. Monet lisäävät vielä korppu- tai perunajauhoja. Pihvit paistetaan joko pannulla tai uunissa. Paras maku tulee tietenkin aidosta voista. Tarjoa pihvien kanssa perunaa, kasviksia ja raikas salaatti ja nauti!

Kalan kypsyttäminen uunissa onnistuu helposti ja vaivattomasti. Voit esimerkiksi valmistaa herkullista uunikalaa seuraavalla tavalla: mausta kala suolalla ja haluamillasi mausteilla. Joukkoon voi laittaa myös sipulia, persiljaa tai tilliä. Laita kala uunivuokaan selkäpuoli ylöspäin ja paista uunissa, kunnes nahka irtoaa helposti. Sopiva aika kilon kokoiselle kalalle on n. 45 minuuttia. Uunissa kypsytetty kala tarjoillaan useimmiten lämpimänä esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa. Purista päälle vielä hieman sitruunamehua kruunataksesi annoksen.

Kalaa voi paistaa myös pannulla. Oikein paistettuna filee jää mukavan mehukkaaksi ja se kelpaa niin muusin kuin keitettyjenkin perunoiden seuraksi. Paista sopiviksi annospaloiksi leikatut esim. lohifileet pannulla keskilämmöllä. Liettä ei kannata kuumentaa liian kuumaksi, sillä kala voi palaa pinnalta ja jäädä raa’aksi sisältä. Liian pitkäaikainen kuumennus taas voi kuivattaa kalan. Sopiva paistoaika annospaloille on n. 4 minuuttia per puoli. Tutkaile omaa hellaasi ja saat kokeilemalla selville sopivan kuumuusasteen ja paistoajan.

Olethan sinäkin muistanut syödä tällä viikolla kalaa? Näillä ohjeilla pääset hyvään alkuun harjoitellessasi kalan valmistusta ruuaksi. Lisää ohjeita voit lukea esimerkiksi täältä. Kala on juuri siitä hyvä raaka-aine, että sitä on saatavilla runsaasti ja lähes missä vain.