Parhaita Kalaruokia

Suosituimpia kalaruokia vuosikymmeneltä 1920 –ja 1930-luvuilla kalakeitto ja suolakala. !940-luvun tultaessa suolakalan suosio pysyy, myöskin kalakeitot. 1950-luvulla kalakeitto on yhä suomailaisten suosikkiruokien joukossa. Tähän joukkoon on lisätty paistetut silakat sekä silakkalaatikko. 1960-ja 1970-luvuilla sekä suolatut kalat, kalakeitot ja silakat ovat hävinneet suomalaisten suosikkiruokien listasta. Ja 1980-luvulta eteenpäin erilaiset ulkomaiset ruoat kuten pizza, hampurilainen, makkararuoat, salaatit sekä muut pikaruoat korvaantuivat tavallisilla suomalaisten ruoilla.

Kalaruoat on helppoa valmistaa, sillä kala kypsyy nopeasti eikä voimakkaita mausteita tarvita korkeista lämpötiloista puhumattakaan. Hyviä valmistusohjeita ovat esimerkiksi höyryttäminen, keittäminen ja uunissa paistaminen. Kalakeittoa voi valmistella monin tavoin. Madekeitto on Suomalaisen kotimaista helmikuun herkkua, kun taas kalaseljanka on itänaapurista kotoisin. Thai-kalakeittoa on eksoottisempi maultaan, jotka thai-basilikalla ja korianterilla maustamalla vaihdat helposti kalakeiton lajin. Kalakeiton kanssa voidaan tarjoilla tuoreella ruisleivällä tai täysjyväsämpylöillä.

Uunissa kalasta voidaan tehdä kalamureketta tai sitruunakalaa, jota yleensä tehdään siikakalasta. Uunissa paistetut kalat sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Kookoskalaan käytetään seitikalaa tai pinaattikalaa lohta. Silakkaa ei pidä myöskään unohtaa, ja se on hinta-laatu-suhteelta varsin edullinen valinta. Silakkapihvit maistuvat ja paistuvat nopeinten pannulla tai uunissa. Uunissa paistuvat myös kalaparsakaaligratiinia.

Höyrystettynä voi kokeilla ahvenfileetä pannulla. Tietysti paistamalla voi muutakin kalaa tilalla käyttää. Kalamurekepihvit sekä kermaviilikastike perunoiden kanssa sopii arjenlounaaksi, josta perheen pienetkin tykkäävät.

Savustettua Suomalaista Kalaa

Kalaruoat ovat suomalaisten luomuruokaa. Kalaruoat kuuluvat arkisuomalaisen ruokapöytään, sillä veden antimet antavat henkistä ja fyysistä ravintoa. Kalastus suomessa on perustunut siihen, että kalastettu saalis valmistetaan ruoaksi. Savossa paistetaan yleisesti muikkuja, hauki ja kuha ovat myös herkullisia paistettuina. Ahven on Suomen tavallisin paistettu kala. Kalaa voidaan paistamisen sijasta myös savustaa. Kalaa savustaessa on käytännössä suolattava karkeaan merisuolaan muutamaksi tunniksi. Suolaa ripotellaan kalan pinnalle ja sisälle. Sen jälkeen tarvitaan savupöntön pohjalle laittaa leppälastua ja purua niin että pohja peittyy melkein kokonaan. Kalasta karistellaan ylimääräiset suolat ja pannaan ritilälle. Savupöntön luukkua suljetaan ja tulella savustetaan pienehköllä liekillä kolmisen kymmentä minuuttia. Kala on valmis, kun sen pinta saa kauniin kullahtavan ruskean sävyn. Kypsyydestä voi myös kokeilla vetäistä eväistä, jos ne irtoavat helposti niin kala on syömäkelpoista. Tärkeätä on kuivata kalaa ennen savustamista niin savustus onnistuu parhaiten ja savustettu kypsä kala vie maultaan kielen mennessään.

Japanilaista sushia

Japanissa kalaa ja äyriäisiä käytetään monipuolisesti kalaruokana sushiin. Nigiri-sushin pohjaan muodostaa litistetty pyöreän riisipallero, jonka päälle asetetaan viipale kalaa tai muuta täytettä. Riisi toimii sushin selkärankana. Levärulliin kääritään riisi ja muu täyte, ja rullaa leikataan paloiksi. Valmista sushia kutsutaan nimellä Norimaki. Japanilaista sushia ei koskaan kyllästy, muotoja ja makuja on erilaista myös riisi on maukas.

Japanilaista sushia
Japanilaista sushia

Temaki on japanilaista tortillaa, jossa riisi, täytteet ja neljään osaan leikatut levälevyt laitetaan pöydälle ja kukin saa kiertää oman sushinsa itse. Lapset pitävät erityisesti Temakista. Nigiri tarkoittaa aitoa sushia Tokiossa ja levärullat tehdään enemmänkin Osakan suunnalla.

Kotikeittiön sopii helposti saatavaa ja herkullista kohta, joka on aidosti suomalainen ja kuten myös japanissa viipaloidaan kalaa riisipalleroiden päälle sushiksi. Kotona voi itsekin sushia tehdä, mutta kannattaa siis keskittyä kahteen tai kolmeen sushiversioon. Miedosti savustettu kala sopii sushiin tekoon, veteen säilöttyä purkkitonnikalaa on kelvollinen, kunhan sekoittamalla siitä majoneesin kanssa massan. Tuoreen meriantimen saaminen ei ole aina niin helppoa suomessa. Lihasushiakin on olemassa, mutta kalasushia ovat suomalaiset erityisesti tykästyneet.