Parhaat ruokakalat

Melko monella suomalaisella on muistoja kauniista lapsuuden kesäpäivistä, jolloin on otettu aurinkoa, uitu aamusta iltaan järvessä, ja narrattu mato-ongella muutamia pahaa-aavistamattomia ahvenia.

Kalat on sitten heti rannalla perattu ja yksinkertaisesti paistettu voissa, ja kaveriksi on keitetty ehkä muutama peruna – eikä parempaa ateriaa voisi kuvitella! Nykypäivänäkin kala on edelleen Suomessa puhdasta, hyvää ruokaa, jossa on runsaasti monityydyttymättömiä, terveellisiä rasvoja ja D-vitamiinia. Kalan syöntiä suositellaankin lisättäväksi, ja onkin syytä ottaa kala osaksi ruokakasvatusta. Kun vaihtelee ruoaksi laitettavia kaloja, saa sekä uusia makuelämyksiä että monipuolisuutta ruokavalioon. Tämä on suositeltavaa myöskin siksi, että joissakin kaloissa on enemmän vierasainejäämiä kuten dioksiineja, ja altistuksen pienentämiseksi on hyvä syödä erilajisia kaloja vaihdellen. Myöskin kalojen hintoja kannattaa verrata ja tarttua kalatiskin tarjouksiin.Myöskin se, että yleensä syö kalaa, on jo vastuullinen ja ekologinen ruokavalinta. Siinäkin toki se, että välttää enemmän ylikalastettuja lajeja ja valitsee ruokakoriinsa vähemmän käytettyjä ruokakaloja, pienentää suosituimpiin kalalajeihin kohdistuvia pyyntipaineita. Suomessa varsinkin järvikalan syöminen on ympäristöteko. Mutta katsotaanpa hieman mitä kalalajeja Suomessa on tarjolla, ja mitkä niistä ovat parhaimpia.

Kokeile näitä!

Jos ajatellaan D-vitamiinin saantisuosituksia, ovat parhaimpia tämän vitamiinin lähteitä esimerkiksi kuha, siika ja silakka. D-vitamiinihan on erittäin tärkeää luuston, lihaksiston ja hermoston kannalta. Kuhaa suositellaan syötäväksi, kun se on pyydetty Suomen rannikoilta ja sisävesistä, siikaa kannattaa suosia nimenomaan sisävesistä pyydettynä. Silakka ja silli ovat kestäviä kalakantoja, kun ne on pyydetty Itämereltä tai Koillis-Atlantilta. Hyvien rasvahappojen kannalta parhaita kaloja ovat lohi, kirjolohi, siika ja silakka, niissä on nimenomaan paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lohen kohdalla saa olla kuitenkin tarkkana siitä syystä, että vain ASC-sertifioitu tai luomumerkitty lohi sisältyvät WWF:n vihreään listaan.

Toki näiden kriteerien lisäksi kalaa kannattaa yleensäkin syödä, onhan se terveellistä ruokaa. Mitä vinkkejä on niiden valmistamiseen, ja minkälaisia ovat jotkut kalat? Suomen kansalliskala, ja samalla yleisin kalalaji, on jo alussa mainittu ahven. Ei hätää, jos ei ole mahdollisuutta mennä ongelle – sitä löytyy kaupan kalatiskiltäkin. Ahven elää yleensä järvissä, mutta myös rannikoiden murtovesissä. Parhaat saaliit saadaan alku- tai loppukesästä, mutta toki pilkkiaikaankin. Ahven on kiinteä lihainen, vähärasvainen ja maukas kala. Se sopii keittoihin ja liemiin, ja jos on kyseessä suuremman kokoiset ahvenet, se on erinomaista vaikkapa paistettuna, grillattuna tai savustettuna.

Kirjolohi on suomalaisille tuttu kala, jota on yleensä tarjolla tuoreena ympäri vuoden. Se sopii monenlaisiin ruokiin, keitettynä, paistettuna, grillattuna tai vaikkapa lämmin- ja kylmäsavustettuna. Erinomainen ruoka on lohi kuorrutettuna, se valmistuu uunissa nopeasti ja maistuu melkeinpä kenelle tahansa. Siika on lohensukuinen kala, jota on useita eri tyyppejä. Siika viihtyy ehdottoman puhtaissa ja kirkkaissa vesissä, ja sen kutuaika on syys-marraskuussa. Se on erityisen hyvää savustettuna, mutta ilman muuta sitä voi fileinä myös paistaa tai grillata. Entä hauki? Se on terävähampainen petokala, jota pyydetään verkoilla ja rysillä, ja tarttuu se myöskin vapakalastajien koukkuun. Ruokana hauki on vähärasvainen, miedon makuinen ja aika ruotoinen. Monet pitävät hauesta, kun se maustetaan hyvin ja siitä tehdään esimerkiksi haukipullia.

Muita hyviä ruokakaloja ovat kuha, lahna, silakka ja sellaiset erikoisuudet kuin made ja nahkiainen. Kuha on hyvin valkoista ja fileoituna lähes ruodotonta, ja on monesti parhaimmillaan kuorrutettuna uunissa. Lahna taas on melko rasvainen kala, mutta erinomaisen maukas. Silakka, tuo tärkein saaliskalamme, on maukas ja vähärasvainen kala, jota Suomessa on usein totuttu syömään fileoituna, ruisjauhoissa ja kananmunassa pyöriteltynä, ja sitten paistettuna. Siihen vielä perunamuusi niin ei parempaa kotimaista ruokaa voisi kuvitellakaan. Made ja nahkiainen ovat tosiaan vähän erikoisempia kaloja, mutta monien herkkuja. Mateen liha on vaaleaa ja kiinteää sekä vähärasvaista. Nahkiainen on pitkulainen, leuaton kala, ja sen pyydysaika on syksyllä. Nahkiainen on erityisherkkua varsinkin Suomen länsirannikon seuduilla.

Kala on todellakin erinomaista ja maukasta ruokaa. Se on hyvä proteiinin lähde, siinä yhdistyvät ekologisuus, edullisuus ja terveellisyys, ja kun ostaa kotimaista kalaa, tukee myös suomalaista työtä. Syökää siis kalaa.