Parhaat kalakeitot

Suomi on tuhansien järvien maa. Ja me suomalaiset olemme aikamoista kalastuskansaa. Kalaa on saatavilla joka kaupasta ja sehän on erittäin terveellinen ruoka-aine, jota kannattaa syödä vähintään pari kertaa viikossa. Keitto on yksi parhaimpia tapoja nauttia kalaa ja näin syksyllä onkin ihana kääriytyä lämpimään vilttiin, lämpimän keiton ääreen.

Internet on pullollaan keittoreseptejä. Mutta mikä tekee kalakeitosta parhaan? Tai vastustamattoman? Hyvä kalakeitto lämmittää, siinä on makua ja riittävästi itse kalaa. Hyvässä kalakeitossa myös liemessä on kunnolla makua ja monet lisäävätkin joukkoon aitoa, kalasta keitettyä kalalientä. Liemen saa keitettyä itsekin kokoon ja sen voi säilöä pakkasessa tulevaa käyttöä varten. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta keittää omaa lientä, ovat kaupasta saatavat kalaliemikuutiotkin oiva ja nopea valinta. Liemeen saa makua myös kokeilemalla erilaisia mausteita – älä siis jämähdä vanhaan reseptiin, vaan kokeile ihmeessä uusia makuja! Suomalaisten keskuudessa suosituin kalakeitto on tietysti se perinteinen, maitoinen tai kermainen soppa. Mutta tiesitkö, että kalakeiton voi tehdä myös monella muullakin tavalla? Parhaisiin kalakeittoihin kuuluu ehdottomasti Koskenlaskijan keitto. Juusto tuo keittoon juuri sopivan säväyksen ja se maistuu perheen pienimmillekin. Myös thai-tyyliset keitot kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Ihmiset kokeilevat rohkeasti uusia reseptejä ja thai-tyyppiset keitot tuovatkin aivan uudenlaisia makuelämyksiä tänne pohjolaan. Thaikeiton liemi saa punaisen värinsä esimerkiksi punaisesta currytahnasta ja liemeen voidaan sekoittaa esimerkiksi limen mehua ja mausteita, kuten korianteri. Kokeile esimerkiksi tätä thai-kalakeittoa.

Erilaiset liemet

Olet ehkä tottunut syömään valkoliemistä, kermaista kalasoppaa. Kalakeiton voi kuitenkin tehdä monenlaiseen liemeen. Perinteinen liemi valmistuu vedestä ja kalaliemestä sekä lorauksella maitoa tai kermaa. Ei kuitenkaan kannata pysytellä joka kerta samassa, vaan kannattaa ilman muuta kokeilla muutakin, sillä kalasta saa aivan vastustamattoman herkullisen monella muullakin tavalla.Liemi voi olla esimerkiksi maitoinen, kermainen, kirkas tai vaikkapa tomaattinen. Yleisesti ihmiset tapaavat tehdä kermaisen tai kirkkaan liemen. Tomaatti tuo mukavaa vaihtelua näihin perinteisiin liemiin. Se kannattaa lisätä keittoon murskana. Näin kuoret eivät jää keittoon eivätkä ne päädy ikävästi syöjän hampaisiin. Tomaatti tuo keittoon maun lisäksi myös ravintoarvoa. Onhan se yksi terveellisistä kasviksista, joita kannattaa nauttia päivittäin. Tomaatin kaveriksi keittoon voi lisätä pastaa. Suomessa keittoihin on tapana lisätä perunaa ja pastan käyttö keitoissa on vähäisempää. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan, sillä pasta ja tomaatti muodostavat yhdessä oivan parin! Myös keitoissa.

Erilaiset liemet
Erilaiset liemet

Kaloista parhaat ja suosituimmat ovat keitoissa lohi ja seiti. Keiton voi tehdä joko jompaankumpaan tai ne voidaan yhdistää, jolloin saadaan maultaan rikkaampi keitto. Näistä kahdesta seiti on edullisempi vaihtoehto ja myöskin helppo, sillä sitä myydään pakasteena, helposti leikattavina paloina. Seiti myös säilyy hyvin pakkasessa ja näinollen sen säilytys ei ole ongelma, sillä ei ole pelkoa, että se vanhentuisi parissa päivässä.Muita hyviä keittokaloja ovat mm. ahven, kuha ja made. Toki kalakeittoon sopii joukkoon myös mm. katkaravut. Ne antavat keitolle syvemmän maun. Kasviksia kannattaa aina lisätä runsaasti oman maun mukaan. Parhaita ovat mm. parsa- ja kukkakaali, porkkana, herne, paprika ja vaikkapa kesäkurpitsa. Kasviksista saat runsaasti vitamiineja ja ne pitävät sinut pirteänä ja terveenä. Mausteista tilli, merisuola ja mustapippuri ovat ehdottomasti parhaat.Yhteenvetona kalakeitto on aivan loistava tapa saada nestettä, proteiinia ja vitamiineja. Sen avulla pysyt varmasti lämpimänä ja terveenä läpi kolean syksyn ja kylmän talven. Muista syödä kalaa vähintään pari kertaa viikossa, niin turvaat rasvahappojesi saannin!