Kala- ja äyriäisruoat ovat parasta!

Kalaruoista saa tehtyä moneen makuun sopivia herkkuja. Kotoiset kalaherkut: Silakat, lohet, muikut ja muut suomalaiset kalat ovat perinneruokia, joiden valmistamiseen löytyy jo ulkomuistista reseptejä ja sukuperinteitä.

Suomalaista kesäherkuttelua on mahdoton ajatella ilman uutta perunaa, silliä ja lohta, tietysti tuoreella tillillä ja voilla maustettuna. Paistetut silakkapihvit perunamuusin kera ovat monen laaturavintolan rakastettu klassikkoannos, joka onnistuu kotonakin helposti ja edullisesti. Rannikolla ja saaristossa nautitaan erilaisista silleistä. Itä-Suomessa on pitkät perinteet kalakukolla ja paistetuilla neulamuikuilla, jotka ovat levinneet myös aidosti suomalaiseksi festariruoaksi.Eksotiikkaa saa lautaselleen valitsemalla kalatiskistä välillä tuoretta tonnikalaa tai miekkakalaa. Nämä ovat loistavia kuumalla pannulla pyöräytettynä, oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja sitruunalla maustettuina. Molemmat ovat myös erittäin rasvattomia ja proteiinipitoisia kaloja, jotka sopivat sekä laihduttavalle, että lihasmassaa kasvattavalle herkuttelijalle.

Miksi syödä enemmän kalaa ja äyriäisiä?

Virallisen ravitsemussuosituksen mukaan kalaa olisi hyvä syödä 2 – 3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Kalasta saa luonnollisella tavalla omega 3 –rasvahappoa, D-vitamiinia, jodia ja seleeniä.

Rasvaisen kalan, kuten lohen, rasvahapot ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. Kalasta ja äyriäisistä saa myös proteiinia ilman hiilihydraatteja ja hyvällä rasvakoostumuksella tai jopa lähes rasvattomana. Lisää kalan terveysvaikutuksista.

Lautaselle muutakin kuin kalaa

Äyriäiset ovat vähän vieraampi ilmiö lautasillamme. Sinisimpukat ovat helppo ja halpa ruoka, josta kokeilut on hyvä aloittaa. Simpukat keitetään tuoreena veden, valkoviinin, suolan, valkosipulin ja tavallisen sipulin sekä runsaan persiljan kera liemessä ja syödään keittolautaselta vaalean leivän kera. Näyttävä ja todella helppo ruokalaji vaikka illallisen alkuruoaksi. Simpukoissa on paljon hyvää proteiinia, eikä juuri lainkaan rasvaa, pussi simpukoita maksaa noin 6 euroa.Todellinen kuningas äyriäispuolella on osteri. Osteri syödään elävänä, tuore osteri avataan joko erityisellä osteriveitsellä tai tavallisella, lyhytteräisellä veitsellä, mahdollinen hiekka poistetaan ja päälle puristetaan sitruunaa ja koko komeus niellään yhtenä suupalana. Ostereita on saatavilla kylmän veden aikoihin ja amerikkalaisen viisauden mukaan ostereita pitäisi syödä vain sellaisina kuukausina, joiden (englanninkielisessä) nimessä on R-kirjain. Yksi osteri maksaa noin 2 euroa ja niitä syödään yleensä alkuruokana noin 4 – 12 kappaletta. Legendan mukaan osterilla on seksuaalista halua lisäävä vaikutus, joten se on hyvää tarjottavaa romanttisille treffeille, luonnollisena seuralaisenaan riittävä määrä samppanjaa tai muuta kuivaa ja kuohuvaa viiniä.

Osteri
Osteri

Katkaravut ovat arkipäiväistyneet ja ne ovat kiva lisä avocadon täytteeksi, hienona toast skagen –leipänä tai paellaan lisukkeeksi. Aitoa kasaritunnelmaa saa katkarapu-juustoleivistä, todellinen fiilistelijä valmistaa tämän vielä mikrossa, tästä ruokalajista kasvaa heti takatukka ja taustalla soi automaattisesti Modern Talking! Jättikatkarapu on tullut tutuksi Thaimaan matkailijoille ja se onkin hyvä pohja monelle itämaiselle ruoalle. Kaveriksi valkosipulia, kookosmaitoa, chiliä ja mausteita ja oheen jasmiiniriisiä. Makumatka lämpöön voi alkaa! Grillattu jättikatkarapu on loistava vaihtoehto perusmakkaran grillaajille, terveellisempi, kevyempi ja yhtä helppo. Rapujuhlat ovat hieno tekosyy ottaa ystävien kanssa snapsia ja laulaa hävyttömiä lauluja – itse ravut voi hankkia kotimaisena laadukkaasta kalatiskistä, jolloin kyllä köyhtyy pitkän pennin tai vaihtoehtoisesti alle euron kappale mistä tahansa marketista hankituilla pakasteravuilla. Keitetyssä ravussa on heikosti nälän taltuttajaa ja sitäkin enemmän hauskaa näpertelyä ja kivoja perinteitä. Yhtä kaikki, myös keitetty täplärapu tai lajitoverinsa kauempaa, ovat kevyttä ja laadukasta ravintoa, pakasteena jopa edullisia. Ehkä tärkeintä tässä äyriäisessä on kuitenkin sen ympärille kokoontuva iloinen ystäväjoukko.

Kalpean arkisina vaihtoehtoina näille herkuille pitää vielä mainita säilyketonnikala. Mikä muu elintarvike kestää maukkaana parin vuoden pyörimisen käsilaukun pohjalla ja on minkä tahansa vihanneksen kanssa aina valmis muodostamaan laadukkaan ja kevyen arkilounaan, vieläpä halvalla? Toinen arjen puurtaja on kalapuikko. Vaatimaton, edullinen, mutta lasten mieleen ja nopea tapa syödä kalaa, kun aikaa tai rahaa ei ole tuhlattavaksi.Kalasta ja äyriäisistä on moneksi – kokeile ja löydä omat herkkusi arkeen ja juhlaan!