Erilaisia Kalaruoan Reseptejä

Kalaruokia on todella helppoa valmistaa. Kalasta tehdään ruokia niin arkeen kuin juhlaan. Kalaa kannattaa syödä terveellisen vaikutuksensa vuoksi kerran tai pari kertaa viikossa. Kalalajeja voi käyttää vaihdellen monissa kalaruoissa.

Ennen valmistusta kalafileestä poistetaan nahka. Fileettä laitetaan nahkapuoli alaspäin tukevalle laudalle esimerkiksi leikkuulauta. Kalapiikillä painetaan fileetä pyrstöstä leikkuulautaan kiinni. Siten viilataan kalalihan läpi nahkaan asti ja vedetään veitsellä nahkaa pitkin, että nahka on kireällä, jotta liha ja nahka irtoavat toisistaan.

Kalaruuat kuuluvat suomalaisen arjenruokapöytään. Veden antimesta saa ravintoa fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin, sillä omega-3-rasvahapot auttavat ylläpitämään kehon elintärkeitä toimintoja ja antaa energiaa jaksamiseen, on todettu, että kalaa syömällä ehkäisee sairaudet sekä karkottaa pahat mielitilat varsinkin masennus. Vapaa-ajalla voi kalastaa suomalaisessa luonnossa, jolloin saalista valmistellaan ruoka. Veden herkuista tehdään nuotiolla, perusvarustuspaikalla kalaa voidaan savustaa tai grillata. Osana lomanviettona savukalalla herkutellaan mökillä ja järvien että jokien äärellä. Savukalaa on ehkä monimutkaisempaa tehdä, koska siinä vaatii ensinnäkin kunnollinen savupönttö, johon kalaa laitetaan savustelemaan. Savustaminen vaatii tarkkaa työtä, sillä valmistusaika ei kannata ylittää. Toisaalta kuumuus savustamisessa tuhoaa bakteereista osa, mutta kylmäsavustuksessa on toisenlaiset kriteerit, ja lämpötila ei tällöin tuhoa bakteereja. Hyvää hygieniaa on noudatettava kalaruokien käsittelyssä. Seuraavassa osissa esitellään yleisimmät ja helpoimmat kalaruoan reseptit aineksineen ja valmistusohjeineen.

Kalakeitto On Yleisin Arjenruoka

Kalakeitoissa käytetään lohta ja kirjolohta, sillä niissä löytyy vain vähän ruotoja. Pikkukalat ja haukea voidaan myös käyttää, mutta niistä täytyy poistaa ruoanlaitossa kidukset ja sisälmykset pois. Kalaa huuhdellaan kylmällä vedellä. Vettä kuumennetaan kattilassa kalan kanssa kiehuvaksi, josta vaahtoa kuoritaan pois. Kattilaan ripotellaan maustepippurit, laakerinlehdet sekä sipulin palat, ja porkkana. Hiljaa keitellään noin 20 minuuttia. Siivilöidään ja lientä otetaan talteen keittoa varten. Perunat lisätään kattilaa ja eittämistä jatketaan kunnes kypsiä. Kalan lihaa lisätään sen jälkeen kerman kanssa keittoon, samoin hienonnettu tilli ja voinokare keittoon.

Tarjoillaan esimerkiksi ruisleivän kanssa.

Käytetyt ainekset:

8 dl      vettä

8          maustepippuria

2          laakerinlehteä

1-2       sipulia

750g    perunaa

600g    perattua kalaa, esim. Lohi

1 tl       suolaa

2 dl      ruokakermaa

1 dl      tilliä

Uunilohesta Saa Eniten Ravintoarvoa

Uunilohi on paitsi ravitseva, myös sen tekeminen on helppoa. Lohi kypsyy sillä aikaan uunissa, kun ruoanlaittaja tekee perunat tai riisin valmiiksi. Lohi sopii tässäkin tapauksessa kastikkeelliseen uuniruokaan pieni määrän ruodon takia. Kalan fileettä huuhdellaan kylmällä vedellä ja siitä poistetaan ruodot ja nahat. Fileetä leikataan paloiksi, jos haluaa. Uunivuokaan laitetaan leikattu fileepalat, sen päälle ripotellaan sitruunapippuria ja suolaa. Vuokaan kaadetaan ruokakermaa. Uunin alaosassa kypsennetään lohta 175 asteessa n. 35 -40 minuutin ajan. Kypsennetyn kalan lihan päälle laitetaan hienonnettua tilliä. Sitruunaa leikataan lohkoiksi ja uunilohta tarjoillaan joko perunoiden, kasvisten riisin kera.

Uunilohesta Saa Eniten Ravintoarvoa
Uunilohesta Saa Eniten Ravintoarvoa

Uunilohen valmistukseen käytetyt ainekset:

800 g   lohifilee

½ tl      sitruunapippuria

½ tl      suolaa

2,5 dl   ruokakermaa

2 rkl     tilliä

1          sitruuna

Paistetut Muikut

Muikut ovat suomen sisävesien tärkein saaliskala, joka kuuluu siikojen sukuun kuuluva lohikala. Muikkuja pyydystetään yleisimmin muikkuverkolla.

Ainekset

400 g   perattuja muikkuja

1 dl      karkeita ruisjauhoja

1 tl       suolaa

            voita

Muikkuja pyöritellään jauhoissa (tässä käytetään ruisjauhoa), sivellään voita paistinpannuun, pöytään tarjoillaan perunamuusin kanssa. Perattuja muikkuja sekoitetaan suola-ruisjauhoihin. Muikut voidaan kastella maitoon tai vatkattuun munaan, jotta muikkuihin tarttuu helposti jauhetta. Muikut paistetaan sen jälkeen paistinpannulla kullanruskeiksi ja rapeiksi välillä kääntäen. Tarjoilun suosituksena perunamuusin kanssa.