Afrikkalaisia soittimia

Afrikkalaisia soittimia

Afrikkalaiseen perinteeseen kuuluu olennaisena osana musiikki. Koska Afrikan manner on suuri ja hyvin erilainen eri osiltaan, voidaan musiikkiperinteen osalta Afrikka jakaa kahteen osaan: Pohjois-Afrikan musiikkiin ja Keski- ja Etelä-Afrikan musiikkiin.

Laaja Saharan autiomaa jakaa mantereen tehokkaasti kulttuurillisesti kahteen osaan, ja myös musiikissa jako on selkeä. Pohjoisafrikkalainen musiikki on saanut paljon vaikutteita Lähi-Idästä ja myös Euroopasta, kun taas keski- ja eteläafrikkalainen musiikki on ehkä enemmän perinteistä ja omintakeista, omaten paljon vähemmän sävyjä muista kulttuureista. Molemmilla osilla Afrikkaa on myös omat, tyypilliset soittimensa, joskin paljon yhteistäkin niillä on. Lähdetäänpä katsomaan, minkälaisia tyypillisiä afrikkalaisia soittimia löydämme kummaltakin alueelta.

Pohjois-Afrikan soittimia

Pohjoisafrikkalaisen musiikin juuret löytyvät hyvin pitkälti Lähi-Idästä, ja esimerkiksi oud-soitin onkin peräisin Egyptistä. Tämä instrumentti on päärynänmallinen kielisoitin, jossa on pehmeä ääni. Oudissa on tyypillisesti 11-13 kieltä, jotka ovat järjestetty niin, että useampi kieli on kiinnitettynä ikään kuin yhdeksi kieleksi. Alunperin oud valmistettiin norsunluusta, mutta sen tultua kiistanalaiseksi materiaaliksi soitin valmistetaan nykyään muovista. Toinen oleellinen pohjoisafrikkalainen soitin on kalimba eli sormipiano. Tässä kosketinsoittimessa on erittäin poikkeuksellinen ääni, ja se onkin mieleenpainuvana helppo yhdistää afrikkalaiseen musiikkiin. Tämäkin soitin on ennen valmistettu luonnonmateriaalista, nimittäin bambusta, mutta nykyään teollisen tuotannon aikana ne tehdään metallista. Tässä vaihdoksessa kalimban ääni on tosin kärsinyt, sillä bambu-kalimbassa on paljon pehmeämpi ja autenttisempi ääni kuin kimeämmässä metalli-kalimbassa.

Rummut ovat varmasti mielikuvissamme olennainen osa afrikkalaista musiikkia, ja niin ne ovat todellisuudessakin; käsillä soitettavat rummut luovat musiikille sen ominaisimman rytmin. Myös Pohjois-Afrikassa rummut ovat tärkeitä. Ne valmistetaan perinteisesti luonnonmateriaaleista, niitä on satoja erilaisia, ja niiden koristelu on henkeäsalpaavan upeaa: jokaisella soittajalla on omat tarkkuutta ja taitoa vaativat koristelutapansa.

Keski- ja Etelä-Afrikan soittimia

Keski- ja Etelä-Afrikan soittimia

Saharan eteläpuolisen Afrikan musiikkia voidaan pitää perinteisimpänä afrikkalaisena musiikkina, sillä se on autenttista eikä ole juurikaan saanut vaikutteita muista kulttuureista. Toki Afrikan eteläosa on mantereena hyvin laaja, ja sinne mahtuu mukaan useita maita, kieliä ja kulttuureita, mutta tietynlaiset yhteneväisyydet ja elementit voidaan musiikissa löytää. Rummut ovat täälläkin erittäin tärkeitä, sillä tyypillinen afrikkalaisen musiikin rytmi saadaan niillä aikaan. Kuten Pohjois-Afrikassakin, eteläisemmässä Afrikassa rummut koristellaan runsaasti ja taidolla, ja ne ilmaisevat hyvin esimerkiksi soittajan arvoaseman tai oman heimon. Sormipiano on täälläkin yleinen soitin, ja sitä kutsutaan mbiraksi, likembeksi, tai Zimbabwessa myös sanzaksi. Tämä pikkuinen piano koostuu puisesta laudasta ja siihen liitetyistä metallisista koskettimista, joita soitetaan peukaloilla. Mbiran soittaminen liittyy hyvin läheisesti erilaisiin seremonioihin, kuten häihin. Lisäksi ksylofonin tapaiset laattasoittimet eli balafonit ovat perinteisiä afrikkalaisia soittimia. Ne ovat eri maissa erikokoisia, ja niiden virityksetkin vaihtelevat alueittain. Tyypillisesti balafonin kielet tehdään ruusupuusta, ja kaikukoppa taas pullokurpitsan kuorista. Soitinta soitetaan kahdella malletilla, eli puunuijalla, joiden lyöntipäät on tehty raakakuminauhasta – tämän soittimen kohdalla luonnonantimet on todella hyödynnetty viimeisen päälle!

Näiden erilaisten instrumenttien avulla saadaan siis aikaan perinteinen afrikkalainen musiikki. Afrikassa musiikilla on monta tehtävää: se rytmittää arkea ja työntekoa, se välittää ja säilyttää tietoa, ja tietysti myös viihdyttää ja tuottaa iloa. Tuossa karussa maanosassa monet länsimaiset harrastukset eivät yksinkertaisesti ole mahdollisia, mutta musiikki on kaikkien saatavilla. Kun vielä soittimet ovat sellaisia, että ne voidaan usein valmistaa perinteisellä tavalla luonnosta löytyvistä aineksista, on ymmärrettävää, että afrikkalaiset rakastavat musiikkia ja soittamista. Ehkäpä me länsimaalaiset voisimme jopa ottaa oppia tällaisesta elämänilosta.